Cat costa un website?
In general asta este prima intrebare care apare intr-o discutie initiala cu un client. Nu ne deranjeaza, am auzit-o de atatea ori ca acum ni se pare absolut normala si o curiozitate fireasca a celor care vin la o intalnire. Dar de ce nu intreaba prima oara ce calitate oferim, ce garantii are ca vom oferii servicii de calitate? Pentru acest lucru ne-am hotarat sa facem un mic articol despre ce inseamna preturile in industria web design.
In primul rand nu websiteul costa ci serviciile, calitatea acestora si pregatirea oamenilor. Pretul final este un mix intre servicii de web design, web development, softuri de mentenanta si administrare website. Cu cat websiteul este mai complex, cu atat timpul alocat de catre oameni pentru serviciile cerute este mai mare, astfel incat pretul final reflecta de fapt orele de lucru. Totul se reduce la ora de lucru. Evident, intrebarea este - Cat costa manopera sau mai bine zis ora de lucru...?
Exista o defalcare pe tipuri de servicii de la agentie la agentie. In general firmele de web, subsidiare agentiilor de publicitate, au tendinta sa dea preturi rotunde si fara a defalca pe capitole - adica un pret final, lucru care din punctul nostru de vedere este total gresit pentru ca nu reflecta realitatea (este estimat la ochi). Agentiile de web design & web development fac o defalcare pe tipuri de servicii: web design, web development, seo, strategie web, mentenanta, copywriting, gazduire web, animatii flash. Aceasta defalcare pe tipuri de servicii este una foarte buna atat timp cat are incluse si orele de lucru asociate si pretul / ora de lucru.
Astfel preturile variaza in functie de calitatea serviciului. Dar aici apare o problema. Facem o paranteza si o comparatie. Masina se numeste si un Trabant dar si un Audi A8, ambele merg pe 4 roti si te duc din punctul A in punctul B. Care este insa diferenta?! Timpul, calitatea, confortul, rezultatul, orgoliul ... si, spun unii, femeia din dreapta (de obicei blonda).
Astfel intreg exercitiul de care vorbim se reduce la calitatea serviciului oferit si cat dai atata primesti. Intr-un post anterior ne-am amuzat intre colegi, pe seama unei oferte de web design care era foarte buna, 50 RON / pagina (probabil pe fiecare pagina din web site). Astfel ajungem la o diferenta in piata pe ora de lucru de la 8 EURO pana la 35 EURO poate chiar 50 EURO. De ce aceasta diferenta?
Diferenta apare intre firmele mici (formate adhoc care vand pe bani software gratuit gasit pe internet) si firmele care ofera garantie si au cheltuieli cu salarii (inclusiv datoriile la stat), spatiu, echipamente, investitii si evident KNOW HOW-ul dobandit in ani si ani de experienta precum si standardizarea tipurilor de servicii.
Astfel cum exista masini pentru toate buzunarele si serviciile pe care le ofera agentiile de web design din piata sunt pentru toate buzunarele. DIFERENTA STA IN CALITATE SI REZULTATE, nu in BANI. Concluzie
Preturile serviciilor de web design sunt influentate de calitatea serviciilor si a rezultatului. Calitatea unui website este data de echipa care lucreaza la acel website, dedicarea lor, know how-ul pe care il au dar si de calitatea clientului.